Julefrokosterne er over os …

Den moderne julefrokost kan nok være løssluppen, men blegner lidt, når man sammenligner med julestuerne i 1600- og 1700-tallet. Øllet og brændevinen flød, og der var selskabslege, som af og til havde erotisk undertone, som fx trille julekage, hvor en karl og en pige blev lagt på et bord og “æltet” af de øvrige i selskabet. På videoen herunder, er selskabslegen genskabt på frilandsmuseet.

I 1800-tallet blev julen mere ædruelig og den moderne “familiejul” opstod. Julefrokosten vendte tilbage omkring anden verdenskrig: Først med et glas portvin på chefens kontor, siden blev det til en fælles spisning med egne, medbragte retter, og omkring 1960-1970 opstod den form for firmajulefrokost, vi kender i dag.

Denne weekend er den sidste, store weekend for firmajulefrokoster – og det er nu, der er højsæson for det, der i restaurationsbranchen kaldes “nissehuer”: Deltagere i firmajulefrokoster, der efter frokosten i festlig stemning besøger værtshuse iført nissehuer (og karrysalat på slipset).

Ordet er ikke positivt ment – en rigtig “nissehue” er nemlig ikke vant til at begå sig i bylivet.

Skal du til julefrokost, hvor vægten er på god, hjemmelavet mad, kan du finde Camilla Plums opskrifter på sylte og  julemedister i kogebogen “Julens Madkultur“. Opskrifterne stammer fra bogen “Jul”, som du kan købe i gårdbutikken på Fuglebjerggaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *