Julen er øllets fest …

Det er svært at forestille sig en julefrokost uden øl og snaps. I dag er der mange forskellige juleøl at vælge mellem. Gennem de sidste 15 år har Danmark gennemgået en ‘ølrevolution’, så mens der for tyve år siden i realiteten kun var to bryggerier i Danmark er der i dag mere end 120 – og i 2013 blev der lanceret mere end 1000 nye, danske øl.

Frem til slutningen af 1800-tallet markerede man alle festlige lejligheder på gårdene med æbleskiver og varmt øl – vel at mærke hjemmebrygget øl. Øllet, der blev drukket ved disse lejligheder, var af det bedste, gården kunne mønstre.

Ølbrygningen foregik – selvfølgelig – i bryggerset, og man bryggede sædvanligvis en gang om måneden. Om sommeren kunne det være oftere, fordi man selvfølgelig også drak mere i varmen.

Øllet var dog ikke kun til at drikke: Det indgik i madlavningen. Og mange af de steder, hvor man i dag vil bruge en boullion – fx i tilberedningen af en steg – brugte man før i tiden øl. Øllebrød kender man stadigvæk – og den indgår såmænd på menuerne på mange moderne restauranter – men en ret som koldskål blev også fremstillet med øl indtil slutningen af 1800-tallet – den varme pendant til koldskål er således æggesøbe, varmt øl med æg og sukker, som var typisk festmad.

Læs historien om øl, snaps og andre drikkevarer i Julens Madkultur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *