Julens madkultur

Flæskesteg, and med æbler og svesker, sylte, brune kager, æbleskiver … De fleste af os har julens traditionelle retter inde under huden. Vi vil gerne give et bidrag til julestemningen, og har samlet opskrifter fra gårdbutikkerne på Find Gårdbutik (som du kan finde både på nettet og som app til iOS eller Android) og krydret dem med historier om traditionernes og retternes oprindelse.

Vi mener nemlig, at man kan lægge en terroir-vinkel på julens retter: Dels er der meget få måltider, der får så meget opmærksomhed som julens måltider, dels er julens måltider med til at give os identitet – så man fx kan føle sig mere vendsysselsk i bevidstheden om at ens grønlangkål aldrig nogensinde kommer i nærheden af et mælkeprodukt.

Samtidig kan man spore juleretternes oprindelse tilbage i tiden – nogle, som sild og æbleskiver, har en lang historie, mens andre, som flæskesteg og risalamande, er af nyere oprindelse. Men alt i alt er julens retter en nøgle til at få en bedre forståelse af hvordan råvarer i sæson, koblet med viden om, hvordan de bedst tilberedes og nydes – sammen med mennesker, man holder af – tilsammen kan skabe et terroir. Julens terroir.

Læs bogen online her – eller hent Android / iOS / Windows-appen fra issuu og tag mobilen eller tabletten med i køkkenet, når du skal lave mad …

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *