Terroir – links og litteratur

Feiring, Alice (2011): Naked Wine, Letting Grapes Do What Comes Naturally. Da Capo Press, ISBN 978-0-306-81953-7

Naked wine is wine stripped down to its basics—wine as it was meant to be: wholesome, exciting, provocative, living, sensual, and pure. Naked, or natural, wine is the opposite of most New World wines today; Alice Feiring calls them “overripe, over-manipulated, and overblown” and makes her case that good (and possibly great) wine can still be made, if only winemakers would listen more to nature and less to marketers, and stop using additives and chemicals.

 

Hermansen, Mark Emil. (2012): Creating Terroir – An Anthropological Perspective on New Nordic Cuisine as an Expression of Nordic Identity. Anthropology of Food, S7 2012. 22 December 2012. http://aof.revues.org/7249

Hermansen diskuterer begrebet og konstruktionen det “nye nordiske køkken”: Kan vi tale om et nordisk terroir, nordiske fødevarer, lokalitet, en genfortolkning af nordisk madkultur – er norden en kulinarisk region?.

 

Robert Davidson(2012): The Priorat and the Landscaping of Catalan Terroir. In. The new ruralism : an epistemology of transformed space.  Joan Ramon Resina and William Viestenz(eds.) p 93-107

Davidson beskriver genskabelsen og revitalisering af en forfalden Catalansk Rriorat region ved at bruge terroir tænkning og introduktion af Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) omkring vinproduktion og afsætning.

 

Trubek,  Amy B. (2009):  The taste of place : a cultural journey into terroir, University of California Press, 296 s., illustreret. ISBN: 0520261720

Bogen er en glimrende diskussion af hvordan man kan lade sig inspirere af terroir begrebet i Amerikansk fødevareproduktion og madkultur som et modstykke til den industrialiserede madkultur. Hovedbudskabet er Place matters – “vive la différence”

 

Links

Oprindelse som vækstfaktor i Nordjylland: http://issuu.com/smagennordjylland/docs/rapport_-_oprindelse_som_v_kstfaktor

Rapporten tager en naturvidenskabelig tilgang til begrebet terroir i Nordjylland. Her er fokus på de fysiske størrelser – jordbund, vind og havet indflydelse på karakteristiske fødevarer fra Nordjylland.

 

Pheasants Tears: http://www.pheasantstears.com/

Pheasants Tears er et eksempel på en vinproducent, der tænker terroir helt ud. Ejeren John Wurdeman bruger kun oprindelige vinsorter, den traditionelle “qvevri” metode, med vildfermentering, lagring på terrakotta fade, gravet ned i jorden, som man har gjort i Georgien i 6.000 år. Pheasants Tears har en restaurant – show room, hvor der serveres det lokale og traditionelle køkken. Vin og mad kombineres med oprindelig musik og kunst i restauranten. Det giver en harmonisk oplevelse når man respekterer terroiret.